Honger in Nigeria

Wereldwijd zijn er ruim 65 miljoen mensen op de vlucht voor oorlog, geweld en onderdrukking. Bij acute nood zorgt Stichting Vluchteling voor directe hulp aan vluchtelingen en ontheemden, zoals onderdak, medische zorg, hulpgoederen, voedsel, schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Humanitaire crisis Nigeria
Nigeria wordt sinds 2009 geteisterd door terreurbeweging Boko Haram. Veel gebieden en steden zijn bezet en door de gewelddadige acties leven mensen in grote angst. Er zijn al ruim 20.000 burgers gestorven en duizenden meisjes en vrouwen ontvoerd om als seksslaven gevangen te worden gehouden. 

Met name het noordoostelijk gebied, Borno State, is zwaar getroffen. De laatste maanden is hier door samenwerking tussen het Nigeriaanse leger en de Multinational Task Force terrein heroverd op Boko Haram. Met het verdrijven van de terreurgroep is de humanitaire noodsituatie in het gebied pas echt duidelijk geworden. De helft van alle gezondheidscentra is er vernield of onbemand. Er is onmiddellijke behoefte aan voeding, schoon drinkwater en gezondheidszorg. 

Ruim 750.000 mensen hebben dringend hulp nodig in de gebieden die nu bevrijd zijn. In Borno State zijn 250.000 kinderen jonger dan 5 jaar ernstig ondervoed en nog eens een kwart miljoen kinderen lopen het risico op korte termijn ernstig ondervoed te raken. Als er geen hulp komt zullen gemiddeld elke dag 184 kinderen sterven van de honger, stelt onze partner International Rescue Committee.Hulpverlening Stichting Vluchteling
Een ernstige hongersnood is ophanden in het noorden van Nigeria. Stichting Vluchteling heeft 270.000 euro beschikbaar gesteld voor levensreddende noodhulp.

In Maiduguri hebben we samen met onze partner International Rescue Committee (IRC) een ondervoedingskliniek geopend waar kinderen in kritieke toestand naar worden doorverwezen. 

Tevens zetten we een coördinatiebasis op voor hulpverlening in andere gebieden in het noorden, zodra ze bevrijd zijn. Ook zal er een mobiel team op het gebied van gezondheidszorg, noodvoeding en hygiëne hulp gaan bieden in onder andere ontheemdenkampen.

Daarnaast zullen zes gezondheidscentra worden bevoorraad met extra medicijnen en ander medisch materiaal om betere zorg te kunnen bieden en te kunnen voldoen aan de enorm gestegen vraag.

Naast hulp aan ontheemden in het noorden van Nigeria wordt tevens hulp geboden in buurlanden waar Nigeriaanse vluchtelingen worden opgevangen.

Uw bijdrage komt ten goede aan Nigeriaanse vluchtelingen en ontheemden. Uw gift zal ingezet worden daar waar dit het hardst nodig is.

Contact

Kijk voor meer informatie over Stichting Vluchteling op www.vluchteling.nl.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Stichting Vluchteling, door een mail te sturen naar info@vluchteling.nl of te bellen naar 070 346 89 46.

Wij hebben geconstateerd dat u een verouderde browser gebruik. Onze website is gebouwd voor moderne webbrowsers, wij raden u aan om te upgraden naar een nieuwe versie of een andere browser te gebruiken.